ETBİS nedir ve nasıl kayıt olunur?

Etbis nedir ve nasıl kayıt olunur?

ETBİS nedir (Elektronik ticaret bilgi sistemi) ve nasıl kayıt olunur?

E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.

Etbis’e kayıt olma zorunlulukları bulunanlar arasında;

Elektronik Ticaretin konusunu oluşturan elektronik ortamda alım satım yapanlar,
Aracı hizmet sağlayıcılar (N11,GG gibi Pazar yeri niteliğindeki aracılar),
Yurtiçinde ticari faaliyeti olmamakla birlikte yurtdışında bir hizmet sağlayıcı üzerinden sipariş alanlar yer almaktadır.

Etbis’e kayıt yapabilmeniz için;

Kayıtlı E-Posta (kep) adresiniz,
Bildirimler E-DEVLET sistemi üzerinden yapılacağından E-DEVLET giriş şifreniz bulunmalıdır.

Not: Gerçek kişi mükellefler E-DEVLET sistemi üzerinden şahsi şifreleriyle, Tüzel kişi mükellefler (LTD./AŞ.) şirket yetkilisi/müdürü’nün şifresiyle giriş yapıp bildirim yapabileceklerdir.
Etbis’le bildirilecek bilgiler arasında;

a. Tebligata elverişli KEP adresi.

b.Elektronik ticaretin türü.

c. Elektronik ticaret dışındaki ticari faaliyetleri.

ç. Elektronik ticaret ortamında sunulan mal ve hizmetlerin türü.

d. Elektronik ticaret ortamında sunulan ödeme yöntemleri.

e. Elektronik ticaret ortamında ikinci el malların satışa sunulup sunulmadığı ve satışa sunulan ikinci el malların türü.

f. 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet gösteren bankalar ile 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında faaliyet gösteren ödeme ve elektronik para kuruluşlarından alınan hizmetlere ilişkin bilgiler.

g. Varsa (f) bendinde zikredilen kuruluşlar dışında ödeme hizmeti alınan kuruluşlardan alınan hizmetlere ilişkin bilgiler ile (f) bendinde zikredilen kuruluşların aracı olmadığı ödeme yöntemleri.

ğ. 11/6/2009 tarihli ve 27255 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği uyarınca M türü yetki belgesi alan kargo ve lojistik işletmecilerinden alınan hizmetlere ilişkin bilgiler.

h. Hizmet alınan elektronik ticaret altyapı sağlayıcılarına ilişkin bilgiler.

ı. Kişisel verilerin ve müşteri bilgilerinin tutulduğu veri tabanlarının bulunduğu ülke ve adres bilgileri.

i. Elektronik ticaret ortamında sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmi.

j. Bakanlıkça gerekli görülen diğer bilgiler bulunmaktadır.

Ek: 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 12. Maddesinin “d” bendi uyarınca bildirim yükümlüğüne uymayan gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri hakkında 5 bin Türk lirasından 20 bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.

ETBİSE NASIL KAYIT YAPILIR?

Öncelikle etbise buradan giriş yapın.

ETBİS nedir ve nasıl kayıt olunur?

ETBİS nedir ve nasıl kayıt olunur?

 

ETBİSE’e kayıt butonuna tıklayın.

ETBİS nedir

ETBİS nedir

 

Sağ alttaki site ekle butonuna tıklayın.

ETBİS nedir nasıl kayıt

ETBİS nedir (Elektronik ticaret bilgi sistemi) ve nasıl kayıt olunur?

Evet seçeneğini işaretleyin ve sağ alttaki sonraki butonuna tıklayın.

ETBİS nedir (Elektronik ticaret bilgi sistemi) ve nasıl kayıt olunur?

ETBİS nedir (Elektronik ticaret bilgi sistemi) ve nasıl kayıt olunur?

Site url yazan kısıma site adresinizi yazın. Örnek: https://www.protasarim.net.tr. Mobil uygulamanız (APK) varsa sağ taraftaki kısıma mobil uygulamanızın adını yazın eğer mobil uygulamanız (APK) yok ise altındaki kutucuğu işaretleyin. Sağ alttaki sonraki butonuna tıklayın.

Etbis nedir ve nasıl kayıt olunur?

Etbis nedir ve nasıl kayıt olunur?

Kayıt etmek istediğiniz site/uygulama işletmenize mi ait? Eğer web sitesi size ait ise evet işaretleyin ve sağ alttaki sonraki butonuna tıklayın.

Sitede satılan ürünler sizemi ait? Örneğin c2c türü bir eticaret sitesi kayıt edecekseniz hayır seçeneği ile devam edin eğer kendi ürünlerinizi satıyorsanız evet işaretleyin ve sonraki butonuna tıklayın.

Bu sitede/uygulamada başkalarının mal ve hizmet satmalarına aracılık ediyor musunuz? Elektronik ticaret ortamınızda başka gerçek ya da tüzel kişinin, iktisadi ve ticari faaliyetler kapsamında sözleşme yapılmasına veya sipariş verilmesine aracılık ediyorsanız “Evet” seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir.

Sonraki butonuna tıklayıp devam edin.

Onaylayın.

Telefon numaranızı ve eposta adresinizi yazıp kaydet butonuna tıklayın.

Mal ve hizmetler bölümüne sattığınız ürün kategorisi yada kategorileri seçin. Sağ kısmından ürünlerinizin sıfır yada ikinci el seçimini yapın.

İşletme, e-ticaret faaliyeti dışında geleneksel ticaret kollarında faaliyet gösteriyor mu? Fiziksel bir mağazanız varsa evet yoksa hayır seçin. Kaydet ve sonraki butonuna tıklayıp devam edin.

Sitenizde yapılabilen ödeme türlerini seçin. Sitenizin eticaret türünü seçin.

B2C :

eticaret modeli son kullanıcıya direk ürün satışı yapabilmeni sağlayan eticaret türüdür. Eticaret türleri içinde en bilineni B2C(Business to Consumer – İşletmeden tüketiciye e-ticaret) sistemidir.

B2B :

(Business to business) firmadan firmaya yapılan e-ticaret modelidir. Ülkemizde de en sık kullanılan e-ticaret modelleri arasındadır. Bir firmanın kendi bünyesinde veya farklı firmaların birbiri arasında yaptığı e-ticareti ifade eder.

B2G :

(Business to Government): İşletmeden devlete işlem yapılan bir E-ticaret modelidir. Devletin online olarak ihale açması ve bu ihaleyi işletmelerin yine online olarak takip edip devlete ürün veya hizmet satışı gerçekleştirmesi gibi.

C2C :

C2c’nin ingilizce açılımı (Consumer to Consumer) anlamına gelir. Tüketiciden tüketiciye yapılan e-ticaret’in kısaltılmış global anlamıdır. Tüketiciler arasında yapılan online alış-verişi ifade eder. Bu eticaret modelinde tüketiciler online web sitesinde biraraya gelerek ürün ve hizmetlerini sergilerler.

Bunlardan bir yada daha fazla uygulamanız varsa seçim kutusuna ekleyin ve kaydet sonraki butonuna tıklayın.

KEP Adresinizi ekleyin. Kaydet ve sonraki butonuna tıklayın.

Sanal POS kurulumu için anlaştığınız firmalar bulunuyorsa ve onların sistemlerini kendi e-ticaret sitenizde kullanıyorsanız, bu bilgileri ekleyin.

Yurtdışında bu tür bir kurumla çalışıyorsanız, alt kısma ekleyin.Eğer yurtdışında bir ödeme sistemi kullanmıyorsanız “Hayır” seçeneğini işaretleyin.

Çalıştığınız kargoların işletme adı ve üye işyeri numaralarını ekleyin.

E Ticaret siteniz özel yazılım değilse bir eticaret sistemi alt yapısı kullanıyorsanız örneğin opencart işletme adı kısmından seçiniz. Eğer varsa üye işyeri numarasını giriniz.

Bu kısımda çalıştığınız bankaları seçiniz. Eğer yurtdışında bir banka ilede çalışıyorsanız alt kısımdaki evet işaretleyin yok ise hayır işaretleyin.

Kendinize ait veritabanı varsa bu veritabanı bilgilerini girmeniz gerekir. Kendime ait veritabanım bulunmamaktadır seçeneğinide seçebilirsiniz.

Bu bölümde depo, üretim yeri ve merkez ofis olarak 3 ayrı yer bulunmakta. Gerekli olanları ekleyip devam edin.

E İhracat faaliyetleriniz var ise gerekli bilgileri girin. Eğer yok ise bu adımı eihracat faaliyetim bulunmamaktadır seçeneğini işaretleyip devam edebilirsiniz.

Tüm bilgilerinizi girdiyseniz  “Kayıt İşlemlerine Devam Et” butonuna basarak, işlemleri onaylayabilirsiniz.